trouwjurken vragen

Faq trouwjurken

Je hebt vast een hoop vragen rondom de zoektocht naar je trouwjurk. Wanneer kan je het beste je zoektocht beginnen of draag je bijvoorbeeld wel of geenhandschoenen bij je trouwjurk. Wij beantwoorden de meest gestelde vragen voor je!

Wat doe je met je trouwjurk na de bruiloft?

Dat is zo'n persoonlijke vraag. De ene bruid is daar heel rationeel in en verkoopt de trouwjurk via bijvoorbeeld marktplaats. Dit doet een kleine 10% van de bruiden. Een tweede optie is de jurk verwerken in een doopjurk, aankleding voor een wiegje of een ander idee. Niet meer dan 5% van de bruiden kiest hiervoor. Wat overblijft is bewaren en dat is toch wat de meeste bruiden doen. Je kunt je trouwjurk op een mooie paspop hangen. Zo'n paspop voor je trouwjurk kun je gemakkelijk (tweedehands) via internet kopen. Let wel op verkleuringen en stof. Mocht je er zeker van willen zijn dat je trouwjurk over 20 jaar nog mooi is, kies dan in plaats van een paspop voor een speciale kledinghoes die je vacuüm kunt zuigen en hang hem op een donkere plaats.

 

Something old new borrowed something blue?

Deze traditie is afkomstig uit de tijd van het Victoriaanse tijdperk (1837 – 1901) en wordt door ruim 49% van de bruiden in Nederland als traditie toegepast. Vlak voordat de bruidegom arriveert bij de bruid vindt deze ceremonie plaats, maar deze wordt ook vaak op de vrijgezellendag gedaan. De bruid draagt alle artikelen met zich mee op de trouwdag; Something old, something new, something borrowed, something blue and a penny in your shoe. Old staat voor oud en is afkomstig van de eigen familie van de bruid. Het symboliseert de continuïteit en is iets antieks van moeder of grootmoeder. New staat voor nieuw en voor geluk, succes en hoop voor een gelukkige toekomst. Het symboliseert het nieuwe leven samen met je aanstaande man. Dit kan zijn in de vorm van het bruidsboeket dat de bruidegom overhandigt aan de bruid of de bruidsjurk die de moeder van de bruid cadeau heeft gedaan. Borrowed staat voor geleend en staat symbool voor de familie en vrienden die er voor de bruid zullen zijn. Oorspronkelijk moet het geleende object afkomstig zijn van een gelukkig getrouwde vrouw. Blue, blauw staat voor trouw, puurheid en loyaalheid. Vroeger was dit een blauw band aan het gewaad van de bruid. Tegenwoordig is met name de blauwe kousenband populair. ... and a penny in your shoe: een muntje in je schoen... Je zou deze kunnen verwerken in een hak of schoenzool. Zo voorkom je dat je de hele dag ongemakkelijk een muntje onder je voetzool hebt.

 

Draag je iets in je haar of op je hoofd?

Meer dan 70% van de bruiden draagt iets op haar hoofd. Dit kan natuurlijk een hoed zijn maar daar wordt niet zo heel vaak voor gekozen. Een sluier of een diadeem/tiara is een populairdere optie. De sluier is bij een traditionele bruiloft gebruikelijk en staat symbool voor zedigheid en werd met oranjebloesem aan het kapsel van de bruid vastgemaakt. Men dacht dat de sluier de bruid beschermde tegen ‘het boze oog’. De sluier wordt tijdens de huwelijksvoltrekking gedragen en wanneer de bruidegom de bruid mag kussen dan pas wordt de sluier opgetild en naar achter geslagen. Wat het uiteindelijk gaat worden is afhankelijk van wat je zelf wilt en wat je staat. Niet iedereen staat een hoed en ook niet bij iedere trouwjurk past een hoed. Dit geldt ook voor een sluier of diadeem/tiara. Ga pas kijken voor deze accessoires als je je jurk hebt gekozen. Laat je dan goed adviseren door de verkoper in de bruidsmodezaak en probeer ook gewoon eens verschillende dingen. Zo zie je vanzelf wat het beste bij je past.

 

Welke kleur trouwjurk kies ik?

67% van de trouwjurken zijn wit, crème of ivoor. Maar natuurlijk zijn er ook meer mogelijkheden qua kleur: brons, blauw, groen, rood, zwart en zelfs cappuccino. Daarnaast heb je ook combinaties van kleuren die gekozen worden en dat geldt voor ongeveer 18% van de trouwjurken. Wit staat van oudsher voor maagdelijkheid, maar uiteraard mag dit geen belemmering zijn wanneer je bijvoorbeeld al enige tijd samenwoont. Je kunt ook kiezen voor ivoor of gebroken wit. De keuze van je trouwjurk moet je zelf maken. Vaak weten de verkopers in de bruidsmodezaak wel wat goed bij je past. Er wordt dan gelet op je huidskleur, haarkleur en kleur van je ogen.

 

Hoe ver van tevoren ga je voor je bruidsjurk op pad?

Samen met de locatie en de fotograaf is de bruidsjurk een element van je trouwdag waar je al in een vroeg stadium voor op pad gaat. Dit kan al anderhalf jaar voor je trouwdag, maar eventueel ook een half jaar van tevoren. Wil je een op maat gemaakte trouwjurk, dan is het toch echt verstandig om minimaal 8 maanden voor je trouwdag aan de slag te gaan. Kies je voor een trouwjurk uit de standaard collectie dan heb je wel iets meer speling maar hoeveel dat precies is, is echt afhankelijk van de bruidsmodezaak. Reken ook op de tijd die nodig is om een bruidsjurk te laten vermaken. Ga je dus over 3 maanden al trouwen en heb je nog geen bruidsjurk bel dan even van tevoren naar de bruidsmodezaak en vraag naar de mogelijkheden. Als je op pad gaat voor je trouwjurk dan maak je daar natuurlijk een feestelijke dag van. Het liefst ga je met je moeder, schoonmoeder, zussen en schoonzussen, beste vriendinnetjes en voor je het weet staat de bruidsmodezaak zo vol dat er voor jou en je jurk geen plaats meer is voor de spiegel. En dan spreken we nog niet over alle verschillende smaken en bijbehorende meningen... Selecteer dus echt een heel klein groepje en ga bijvoorbeeld 2 dagen op pad zodat je de tweede dag weer andere mensen kunt meenemen. Nadeel is bij deze tweede optie dan wel dat als je niet kunt kiezen, het huidige ‘team’ de andere bruidsjurk niet heeft gezien en dus moeilijk advies kan geven. Het beste is gewoon om één of maximaal twee personen mee te nemen.

 

Wel of geen handschoenen?

Ruim 60% van de bruiden kiest niet voor handschoenen. De keuze voor handschoenen is afhankelijk van de jurk maar ook van je eigen armen. Heb je stevige armen dan accentueren handschoenen deze nog meer en is het aan te raden om geen handschoenen te dragen. Je kunt dan eventueel wel kleine handschoentjes dragen. Wil je toch graag een deel van je armen bedekken dan is het de trend van nu om een jasje/bolero te dragen. Deze heb je tegenwoordig ook in hele mooie modellen in diverse stoffen, met of zonder een kraagje. Bij een strapless jurk kunnen hoge handschoenen erg mooi staan. Bedenk wel dat, als je voor handschoenen kiest, je deze niet aan hebt bij de plechtigheid en de foto’s, want na die tijd wil je natuurlijk aan iedereen je trouwring laten zien.

 

Weet je aanstaande hoe je trouwjurk eruitziet?

Bij 90% van de huwelijken weet de bruidegom niet hoe de bruid eruitziet. Een klein detail wordt soms nog wel prijs gegeven maar het moet echt een verrassing blijven. Volgens bijgeloof brengt het ook ongeluk om de bruid al voor de trouwdag in haar trouwjurk te zien. Toch zijn er ook bruidsparen die samen op pad gaan voor hun trouwkleding. Dat hoeft niet te betekenen dat je het trouwpak of de bruidsjurk van je aanstaande al ziet. Tegenwoordig heb je namelijk steeds meer bruidsmodezaken voor zowel de bruid als bruidegom. Zij kunnen er voor zorgen dat je strikt gescheiden toch tot de perfecte match tussen trouwjurk en trouwkostuum komt. Maar er zijn ook bruidsparen die echt samen de kleding uitkiezen. Voordeel is dat je dan zelf alles goed op elkaar kunt afstemmen en dat je zeker weet dat je de kleding van je aanstaande mooi vindt.

 

Bruidsjurken voor een klein budget?

Tweedehands is natuurlijk een optie als je met een klein budget wilt trouwen. Maar je kunt ook kijken naar ‘andere’ jurken. Op het moment dat er namelijk een kaartje met ‘trouwjurk’ aanhangt dan weet je dat je hier al snel een hogere prijs voor betaalt. Kijk eens bij de mooiere, luxe winkels en ook daar tref je jurken die zo voor trouwjurk kunnen doorgaan en met alle waarschijnlijkheid voor een lagere prijs, bijvoorbeeld galajurken.

 

Handschoenen

Waar 5 jaar geleden nog maar 40% koos voor handschoenen, ligt dit cijfer nu op nog maar 10%. De keuze voor handschoenen is afhankelijk van de jurk maar ook van je eigen armen. Heb je stevige armen dan accentueren handschoenen deze nog meer en is het aan te raden om geen handschoenen te dragen. Je kunt dan eventueel wel kleine handschoentjes dragen. Wil je toch graag een deel van je armen bedekken dan is het de trend van nu om een jasje/bolero te dragen. Deze heb je tegenwoordig ook in hele mooie modellen in diverse stoffen, met of zonder een kraagje. Bij een strapless jurk kunnen hoge handschoenen erg mooi staan. Bedenk wel dat, als je voor handschoenen kiest, je deze niet aan hebt bij de plechtigheid en de foto’s, want na die tijd wil je natuurlijk aan iedereen je trouwring laten zien.